Herbaty owocowe – świetne właściwości
Hibiskus – cudowna roślina
Rubinowy, kwaskowaty napój, wytwarzany z suszony lub świeżych kwiatów hibiskusa, to przysmak znany na całym świecie. Do jego parzenia używa się wielu roślin gatunków rodzaju Hibiscus, choć w składzie napojów dostępnych na rynku na ogół nie jest wyróżniany konkretny gatunek. Nie wszyscy jednak wiedzą, że oprócz orzeźwiającego smaku, hibiskus ma także udokumentowane prozdrowotne właściwości.
Hibiskus i jego zalety
Każdemu, kogo znudziła już wszędobylska obecność hibiskusa w składzie herbat owocowych, przyda się inne spojrzenie na tę roślinę. Wygląda na to, że z herbaty z hibiskusem nie warto rezygnować – to prawdziwy leczniczy ewenement.
Hibiskus zawiera ogromne ilości witaminy C w formie zdecydowanie bardziej atrakcyjnej, niż tabletki. Może pomóc w kontroli problemów związanych z wysokim ciśnieniem krwi i wpłynąć na obniżenie poziomu cukru.
Okazuje się również, że wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby, a nawet walkę z zaburzeniami afektywnymi, takimi jak depresja. Jak z tego wynika, herbaty owocowe od KrainaHerbaty.pl oparte na hibiskusie mają potencjał, by stać się stałym elementem każdej domowej apteczki.
Hibiskus – kiedy zachować ostrożność?
Oczywiście, jak każdy produkt roślinny, hibiskus również nie powinien być używany bezkrytycznie. Wpływa on na poziom estrogenów w organizmie – odradza się go więc osobom w ciąży lub starającym się o dziecko.
Uważać powinny też osoby o niskim ciśnieniu, aby działanie tej rośliny nie obniżyło go dodatkowo. W nadmiernych ilościach hibiskus może wywołać problemy trawienne, a ze względu na możliwe interakcje z niektórymi lekami przed wprowadzeniem go do codziennej diety warto poradzić się specjalisty.