Herbaty owocowe – świetne właściwości

Hibiskus – cudowna roślina

Rubinowy, kwaskowaty napój, wytwarzany z suszony lub świeżych kwiatów hibiskusa, to przysmak znany na całym świecie. Do jego parzenia używa się wielu roślin gatunków rodzaju Hibiscus, choć w składzie napojów dostępnych na rynku na ogół nie jest wyróżniany konkretny gatunek. Nie wszyscy jednak wiedzą, że oprócz orzeźwiającego smaku, hibiskus ma także udokumentowane prozdrowotne właściwości.

Hibiskus i jego zalety

Każdemu, kogo znudziła już wszędobylska obecność hibiskusa w składzie herbat owocowych, przyda się inne spojrzenie na tę roślinę. Wygląda na to, że z herbaty z hibiskusem nie warto rezygnować – to prawdziwy leczniczy ewenement.

Hibiskus zawiera ogromne ilości witaminy C w formie zdecydowanie bardziej atrakcyjnej, niż tabletki. Może pomóc w kontroli problemów związanych z wysokim ciśnieniem krwi i wpłynąć na obniżenie poziomu cukru.

Okazuje się również, że wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby, a nawet walkę z zaburzeniami afektywnymi, takimi jak depresja. Jak z tego wynika, herbaty owocowe od KrainaHerbaty.pl oparte na hibiskusie mają potencjał, by stać się stałym elementem każdej domowej apteczki.

Hibiskus – kiedy zachować ostrożność?

Oczywiście, jak każdy produkt roślinny, hibiskus również nie powinien być używany bezkrytycznie. Wpływa on na poziom estrogenów w organizmie – odradza się go więc osobom w ciąży lub starającym się o dziecko.

Uważać powinny też osoby o niskim ciśnieniu, aby działanie tej rośliny nie obniżyło go dodatkowo. W nadmiernych ilościach hibiskus może wywołać problemy trawienne, a ze względu na możliwe interakcje z niektórymi lekami przed wprowadzeniem go do codziennej diety warto poradzić się specjalisty.

Możesz śledzić komentarze tego wpisu przy pomocy kanału RSS 2.0. Możesz zostawić komentarz lub wysłać sygnał trackback ze swojego bloga.

Zostaw odpowiedź