Dlaczego miód wielokwiatowy jest zdrowy?

miód wielokwiatowyMiód jest jednym z najlepszych sposobów na słodzenie herbaty. Ten naturalny produkt nie tylko poprawia smak herbaty, ale również ma niezwykle korzystne działanie zdrowotne (musimy jedynie pamiętać aby ostudzić nieco herbatę przed dodaniem do niej miodu). Jednym z najpowszechniej dostępnych gatunków miodów jest miód wielokwiatowy. Jak powstaje i ajkie ma właściwosci?

Smaki miodu wielokwiatowego

Od początku kwietnia do końca czerwca, pszczoły pracowicie latają pośród wielu różnych odmian kwiatów. Jest to główny sezon kwitnienia dla roślin leśnych i drzew. Pszczoły odlatują od 3-5 kilometrów od swojego ula, aby zebrać mieszanki nektarów z tulipanów, topoli, jeżyny, lipy, klonu, dzikich jagód i setek innych kwiatów.

Jest wiele kwiatów, które składają się na niepowtarzalny i wyjątkowy smak miodu wielokwiatowego. Miód ten jest koloru jasno-bursztynowego, ma wspaniały kwiatowy aromat i jest pysznym oraz zdrowym dodatkiem w kuchni.

Miód wielokwiatowy posiada niemal niezliczone zalety. Wśród najważniejszych warto wymienić, że:

– pomaga on zmniejszyć dolegliwości klatki piersiowej i kaszel,

– łagodzi ból gardła,

– miód niesie ulgę przy przewlekłym zapaleniu oskrzeli, astmie oskrzelowej, problemach z zatokami i alergiach,

– przyspiesza gojenie się ran,

– zmniejsza stany zapalne,

– miód pomaga ukoić skórę i leczy wiele chorób skóry,

– dzięki zawartości aminokwasów i witaminy C przyspiesza wzrost zdrowych tkanek,

– ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów,

– cena miodu wielokwiatowego jest przystępna.

Każda łyżka miodu jest źródłem natychmiast dostępnej energii. Do tego miód jest praktycznie wolny od bakterii i rzadko się psuje.

Możesz śledzić komentarze tego wpisu przy pomocy kanału RSS 2.0. Możesz zostawić komentarz lub wysłać sygnał trackback ze swojego bloga.

Zostaw odpowiedź