Herbata z czerwonokrzewu, czyli rooibos

Nietypowa, czerwona herbata rooibos pochodzi z odległej Afryki. Nie każdy jednakże zdaje sobie sprawę z jej właściwości. Pomówmy o nich. Jak zatem rooibos może wpływać na organizm człowieka oraz czym ta herbata się charakteryzuje i skąd właściwie pochodzi?

rooibos z dodatkami smakowymiHerbata rooibos jest specyficznym naparem stworzonym na bazie liści aspalatu prostego. Jest to roślina, która powszechnie znana jest jako rooibos właśnie. To inaczej jeszcze mówiąc czerwonokrzew. Ponoć uprawiana jest jedynie w zaledwie jednej z całej mnogości prowincji w Republice Południowej Afryki. Swoistą ciekawostką jest fakt, że kraj ten leży na samym, skrajnym południu tego kontynentu.

Co do właściwości herbaty rooibos, trzeba powiedzieć, iż ten napar z tzw. ziela czerwonokrzewu znajduje swe zastosowanie przy różnorodnych schorzeniach odnoszących się bezpośrednio do przewodu pokarmowego. Zawiera bowiem związki polifenolowe, dzięki którym ma działanie przeciwskurczowe oraz przeciwzapalne. Ponadto, w RPA rooibos bywa zalecany przez medyków jako środek mający na celu zapobieganie kolce wśród niemowląt.

Na zakończenie: rooibos, w odróżnieniu od czarnej oraz zielonej herbaty, nie zawiera w sobie kofeiny. Napój ma opinię środka wspomagającego usypianie.

Możesz śledzić komentarze tego wpisu przy pomocy kanału RSS 2.0. Możesz zostawić komentarz lub wysłać sygnał trackback ze swojego bloga.

Jedna odpowiedź do wpisu“Herbata z czerwonokrzewu, czyli rooibos”

  1. Marcin pisze:

    Dodaję ten tekst do zakładek 😀

Zostaw odpowiedź